Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Toename dodelijkere kankervarianten door overgewicht

Toename dodelijkere kankervarianten door overgewicht

Het was uitgebreid in het nieuws afgelopen week: het aantal patiënten met kanker in Nederland neemt de komende tien jaar sterk toe. De onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) maken zich met name zorgen over kankervormen die verband houden met overgewicht; de overlevingskans bij deze vormen van kanker is een stuk lager.

1,4 miljoen mensen kanker

Waar nu nog ongeveer 800.000 mensen kanker hebben of hebben gehad, zijn dat er in 2032 naar verwachting 1,4 miljoen. Bij meerdere soorten kanker is de overlevingskans de afgelopen decennia gestegen: zo’n 66% van de kankerpatiënten is vijf jaar na de diagnose nog in leven. Begin deze eeuw was dat nog 58%. Maar dat ligt anders bij kankervormen die ontstaan door overgewicht zoals het adenocarcinoom van de slokdarm en lever-, galweg- en nierkanker.

Dodelijkere varianten

Deze vormen van de ziekte zijn namelijk een stuk dodelijker. Bij nierkanker overleeft na vijf jaar 67% van de mannen en 71% van de vrouwen. Bij het adenocarcinoom van de slokdarm en bij leverkanker is de overlevingskans na vijf jaar bij mannen en vrouwen nog maar 25% en bij galwegkanker slechts 10%.

Helft van de Nederlanders te zwaar

In 2040 is naar verwachting meer dan de helft van Nederland te zwaar. Dat betekent dus vermoedelijk een toename van vormen van kanker die een veel kleinere kans bieden op overleving. ‘Kortom, een effectievere aanpak van overgewicht en obesitas is dringend noodzakelijk!’, stelt Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stressonderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam.

Effectievere aanpak

‘Hoe? Door universele preventie: met name voorkomen dat nóg meer mensen overgewicht ontwikkelen. Denk aan een gezonde leefomgeving en prijsprikkels die gezond leven stimuleren. En door individuele preventie: mensen die al overgewicht (met complicaties) of obesitas hebben volgens de richtlijn behandelen. Niet stigmatiseren en ook níet wachten op een hartinfarct of kanker tot er behandeling geboden wordt.’ Overigens blijft een gezonde levensstijl van jongs af aan de beste methode om de kans op kanker te verkleinen, aldus de onderzoekers.

Bron: NOS

Deel dit bericht:

Search