Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Combinatie BMI en lichaamsvorm betere voorspeller van het risico op kanker

Combinatie BMI en lichaamsvorm betere voorspeller van het risico op kanker

De vetverdeling zegt meer over het risico op obesitasgerelateerde vormen van kanker dan het BMI alleen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek waarvan de resultaten zijn gepresenteerd op het ECO online congres.

BMI zegt niets over de vetverdeling, over de opslag van vet in de spieren of andere plekken waar lichaamsvet wordt opgeslagen. Ook zegt de BMI niets over tailleomtrek, terwijl aangetoond is dat buikvet verband houdt met verschillende gezondheidsrisico’s waaronder hart- en vaatziekten, type 2-diabetes en kanker.

‘A body shape index’
Een nieuwe methode doet dat wel, genaamd ‘A body shape index’ (ABSI). Deze houdt rekening met de leeftijd, het geslacht, het gewicht, de lengte en de tailleomtrek van een persoon – en het kan een nauwkeurigere schatting van het risico op kanker geven dan de BMI. De onderzoekers ontdekten een verband tussen de combinatie van een hoge ABSI en een hoog BMI. Deze blijkt een hoger risico te geven op zeven verschillende soorten kanker: baarmoederhalskanker, slokdarmkanker, leverkanker, maagkanker, nierkanker, darmkanker en borstkanker.

Verhoogd risico op drie kankersoorten
Deelnemers in de hoogste ABSI-groep die ook overgewicht of obesitas hadden (BMI 25 kg/m2 of meer), hadden bijvoorbeeld een tweemaal hoger risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker dan deelnemers met de laagste ABSI en een normale BMI. In het bijzonder werd ABSI in verband gebracht met een verhoogd risico op drie kankersoorten. Deelnemers in de hoogste ABSI-groep hadden 38% meer risico om leverkanker te ontwikkelen, 40% meer risico op longkanker en een 17% hoger risico op darmkanker, vergeleken met die in het laagste ABSI-groep, los van de BMI.

Verder onderzoek
In dit onderzoek van de universiteit van Glasgow en de universiteit van Newcastle zijn gegevens gebruikt van 442.614 deelnemers (gemiddelde leeftijd 56 jaar) van het Britse Biobank prospectieve cohort. In een periode van gemiddeld 8 jaar werden 36.961 personen gediagnosticeerd met kanker. De resultaten van deze observationele studie kunnen niet zonder meer vertaald worden naar de algehele bevolking. Daar is meer onderzoek voor nodig. Volgens de onderzoekers is het zeker van belang naar meer dan alleen het BMI te kijken om uitspraken te kunnen doen over het risico op kanker.

Bron: Parra Soto, S. Is A Body Shape Index (ABSI) associated with incident cancer? – Findings from the UK Biobank prospective cohort study. Poster presentation at the European Congress on Obesity (ECO).

Deel dit bericht:

Zoek