Onderzoekers van de universiteit van Napels, Italië, hebben gekeken welk type mens het meeste risico loopt op het ontwikkelen van type 2-diabetes en hart- en vaatziekten: ochtendmensen, avondmensen of mensen die overdag het meest actief zijn. Avondmensen met obesitas blijken een hoger risico te hebben dan ochtendmensen met obesitas.
Er zijn drie typen mensen. Een groep die het meest actief is in de ochtend, het zgn. ochtendchronotype (MC), mensen die hun piek juist in de avond hebben (het avondchronotype (EC) en mensen die overdag het meest actief zijn (intermediate chronotype, IC).
Overactivering
Eerdere studies hebben aangetoond dat avondmensen verstoringen hebben in hun lichaamsritme, ofwel het circadiaanse ritme door overactivering van het hypothalamus-hypofyse-bijnieras systeem. Dit is een verzameling van lichaamssystemen die onze reactie op stress, spijsvertering, het immuunsysteem en verschillende andere functies regelen. EC wordt ook vaak in verband gebracht met slaapstoornissen. Door die overactivering kunnen namelijk metabole processen veranderen.
Significant hoger risico
Het doel van deze studie was om te onderzoeken of EC het risico op het ontwikkelen van type 2-diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt bij mensen met obesitas. Aan deze cross-sectionele studie deden 172 volwassenen van middelbare leeftijd mee (71,5% vrouwen; 51,8 ± 15,7 jaar; BMI 32,1 ± 6,3 kg/m2). Dit blijkt het geval te zijn. Na aanpassing van de analyse voor leeftijd, geslacht, BMI en slaapkwaliteit gaf EC een significant hoger risico op type 2-diabetes en cardiovasculaire ziekten in vergelijking met MC. EC vertoonde ook een hoger risico op type 2-diabetes alleen in vergelijking met IC; er waren geen significante verschillen tussen MC en IC.
Advies
EC blijkt een onafhankelijke risicofactor voor cardiometabole ziekten en type 2. Het advies is dan ook hier rekening mee te houden bij de behandeling van mensen obesitas: dagelijkse activiteiten volgens het circadiaans ritme kunnen het risico verminderen op het ontwikkelen van cardiovasculaire ziekten.
Meer weten over het onderzoek? Klik hier