Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Zegt lichaamssamenstelling meer over gezondheidsrisico’s dan BMI alleen?

Zegt lichaamssamenstelling meer over gezondheidsrisico’s dan BMI alleen?

Tot voor kort werd met name naar de Body Mass Index (BMI) gekeken om te bepalen of iemand een ‘gezond’ gewicht heeft. Maar, de BMI zegt niets over de lichaamssamenstelling, die juist van belang is voor het bepalen van de gezondheidsrisico’s. Ook in de nieuwe richtlijn krijgt het meten van lichaamssamenstelling een duidelijke plek. Op basis van de uitkomsten kan gericht advies worden gegeven over voeding, beweging en sporten.

Geslacht, leeftijd, etniciteit en lichaamssamenstelling
Over het algemeen geldt dat vrouwen een hoger vetpercentage hebben dan mannen, oudere mensen een hoger vetpercentage dan jongere en mensen uit Azië een hoger vetpercentage dan Europeanen. Daarnaast kunnen mensen met een grote spiermassa zoals sporters en mensen die zwaar lichamelijk werk doen, een lager gezondheidsrisico hebben dan van hun BMI kan worden afgeleid. Dit geeft aan dat geslacht, leeftijd en etniciteit meewegen, maar ook de lichaamssamenstelling.

Buikomvang
De gezondheidsrisico’s worden in belangrijke mate bepaald door de lichaamsvetverdeling. Vooral de hoeveelheid vet in de buikholte (visceraal vet) verhoogt het risico op cardiometabole gezondheidsproblemen. Dit is de reden dat naast de BMI ook de buikomvang van groot belang is bij het bepalen van de gezondheidsrisico’s bij volwassenen met overgewicht of obesitas. Lichaamssamenstellingsmeters kunnen inzicht geven in het viscerale vetgehalte, terwijl het meetproces discreter is dan het meten van een taille met een meetlint.

Metabolische leeftijd
Naast lichaamssamenstelling is er ook steeds meer aandacht voor de ‘metabole leeftijd’. Deze wordt berekend door het basale metabolisme (BMR) te vergelijken met de gemiddelde BMR van de mensen in dezelfde leeftijdsgroep. Als de metabolische leeftijd hoger is dan de werkelijke leeftijd, kan dit erop wijzen dat het metabolisme niet zo efficiënt is als zou kunnen. Dit biedt een goede aanleiding om bijv. het belang van lichaamsbeweging te bespreken en kan de motivatie vergroten.

Het meten van de lichaamssamenstelling in de praktijk

Waar staat de lichaamssamenstellingsmeting in uw dagelijkse praktijk? Wij zijn benieuwd naar uw inzicht en ervaring met lichaamssamenstelling analysers. Daarom vragen wij u deze vragenlijst in te vullen.

Meer weten over het meten van lichaamssamenstelling? Klik hier

Deel dit bericht:

Zoek