Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Voedingssupplementen na bariatrie

Voedingssupplementen na bariatrie

Een bariatrische ingreep verandert het leven; meestal verbetert de gezondheid en de kwaliteit van leven. Dit betekent niet dat het een makkelijke stap is. Het is een zware ingreep en heeft ook gevolgen voor de levensstijl na de operatie. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om na de operatie dagelijks multivitaminen te nemen.

Het resultaat van een maagverkleinende operatie is zo groot omdat mensen minder ongezonde dingen kunnen eten, maar ze kunnen ook minder gezonde dingen eten. Hierdoor krijgen ze dus niet voldoende voedingsstoffen binnen, waardoor ze een verhoogd risico op tekorten van vitaminen en mineralen lopen. Overigens zijn deze tekorten bij de meerderheid al vóór de operatie aanwezig. De meest voorkomende tekorten zijn vitamine D, vitamine B12, foliumzuur en ijzer.

Naast het minder kunnen eten, is er nog een aantal andere oorzaken die tot tekorten kunnen leiden. Behalve dat de maag verkleind wordt, verandert een bariatrische ingreep namelijk nog veel meer aan het lichaam. Zo is er bijvoorbeeld veel minder maagzuur en is er veel minder intrinsieke factor (een eiwit dat nodig is voor de actieve opname van vitamine B12). Ook kunnen er complicaties optreden waardoor voedsel minder goed verdragen wordt (vaak is dit eten rijk aan ijzer en vitamine B12), of dat er veel overgegeven wordt (dit verhoogt het risico op vitamine B1-tekort).

Er zijn verschillende type bariatrische operaties, die onder andere verschillen in resectie van de maag en de mate en manier waarin de dunne darm gebypassed wordt.  Deze verschillende type operaties, veranderen het lichaam allemaal op een unieke manier en dat leidt ertoe dat de nutritionele behoeften van de verschillende patiënten ook verschillend zijn.

Dagelijkse suppletie van vitaminen en mineralen die afgestemd zijn op de nutritionele behoeften na een specifieke operatie is (levenslang) noodzakelijk om tekorten te voorkomen.

Dit artikel is samengesteld door FitForMe.

Deel dit bericht:

Zoek