Hoog BMI en diabetes? Bariatrische chirurgie effectiever dan medicatie alleen

Waardoor verbetert het HbA1c meer? Met intensieve behandeling alleen of intensieve behandeling gecombineerd met bariatrische chirurgie? Deze vraag stond centraal in de STAMPEDE-studie. Een vijf jaar lang onderzoek onder 150 type 2-diabetespatiënten. Het antwoord is duidelijk.

Gemiddeld BMI 37 kg/m2

In het onderzoek zijn patiënten met een BMI van 27-43 kg/m2 gerandomiseerd naar alleen intensieve medische behandeling of medische behandeling met daarbij een Roux-en-Y gastric bypass of gastric sleeve. Eén van de patiënten overleed tijdens de follow-up van 5 jaar, 15 patiënten stopten en 134 patiënten voltooiden de studie. Hun gemiddelde leeftijd bij aanvang was 49 jaar (±8 jaar), 66% was vrouw, het gemiddelde HbA1c was 76 mmol/mol (±1,5%) en de gemiddelde BMI was 37 kg/m2 (±3,5).

Primair eindpunt van de studie was een HbA1c van 42 mmol/mol met of zonder gebruik van diabetesmedicatie. Na vijf jaar slaagden 2 van de 38 patiënten (5%) die alleen diabetesmedicatie kregen hierin, tegenover 14 van de 49 patiënten (29%) met een gastric bypass en 11 van de 47 patiënten (23%) met een gastric sleeve. Ook het verschil in lichaamsgewicht was groot na vijf jaar. Patiënten met een gastric bypass vielen 23% af, met een gastric sleeve 19% en met alleen medicatie 5%. Het triglycerideniveau daalde resp. met 40%, 29%, en 8%, het HDL-cholesterol verbeterde met resp, 32%, 30% en 7% en de hoeveelheid insuline verminderde met resp. 35%, 34% en 13%.

Conclusie

Geconcludeerd kan worden dat na vijf jaar de combinatie bariatrische chirurgie plus intensieve medische therapie effectiever is dan therapie alleen bij type 2-diabetespatiënten met een BMI van 27-43 kg/m2.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The New English Journal of Medicine.

Dit artikel is samengesteld door Johnson & Johnson.

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via contact@obpl.nl
© 2022 Obesitas Platform

Het besloten deel van de website is alleen toegankelijk met een DOC-access inlogaccount of met uw BIG-nummer

Bent u uw inloggegevens vergeten?
Vraag hier uw gegevens opnieuw op.

Heeft u problemen met inloggen?
Neem contact op met onze helpdesk.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Vraag uw DOC-Access inloggegevens aan.

Deze website is primair bedoeld voor zorgprofessionals