Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Hoe doorbreken we de vicieuze cirkel tussen stress, obesitas en stemmingsstoornissen?

Hoe doorbreken we de vicieuze cirkel tussen stress, obesitas en stemmingsstoornissen?

Dat is de titel van het promotieonderzoek van Lisa Koorneef (LUMC). Zij onderzocht hoe een verstoord stresssysteem kan leiden tot obesitas, wat vervolgens weer kan leiden tot een depressie. Ze deed twee opvallende ontdekkingen die laten zien dat het beïnvloeden van het stresssysteem metabole aandoeningen, zoals obesitas, kan verminderen.

Obesitas en angst

Ze focuste zich in eerste instantie op de nog relatief onbekende relatie tussen obesitas en angst door metabole factoren in kaart te brengen die veranderen wanneer mensen obesitas hebben. Daarna heeft ze gekeken welke van deze factoren in de hersenen kunnen komen en welke hersengebieden extra gevoelig zijn voor deze factoren. Zo vond twee stoffen die nog nooit eerder in verband zijn gebracht met angst, waaronder het hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt, namelijk glucagon.

Vetstapeling voorkomen en genezen

Daarnaast heeft Koorheef onderzocht of het beïnvloeden van het stresssysteem invloed heeft op gezondheidsproblemen die aan obesitas gerelateerd zijn. Hiervoor testte ze verschillende medicamenteuze behandelstrategieën in muizen. In een van deze studies onderzocht ze of het selectief manipuleren van stresshormoonsignalering leververvetting kan verminderen. De gekozen behandelstrategie bleek vetstapeling in de lever van muizen zowel te voorkomen als te genezen. De resultaten waren zo spectaculair dat de onderzoekers eerst dachten dat er iets mis was gegaan in het experiment. Maar het bleek gewoon heel goed te werken.

De onderzoekers denken dat deze selectieve manipulator van het stresssysteem zo effectief is omdat het de uitstroom van vetten in de lever stimuleert en de instroom remt. De potentie van dit middel is door collega’s van Koorneef verder onderzocht en wordt nu getest in mensen in een fase 2 studie.

Bron: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2021/september/promotie-vicieuze-cirkel-stress-obesitas-en-stemmingsstoornissen/

Deel dit bericht:

Search