Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Hormoonverstorende chemicaliën risicofactor ontwikkeling obesitas

Hormoonverstorende chemicaliën risicofactor ontwikkeling obesitas

Tom van der Meer toonde aan dat hormoonverstorende stoffen (EDC’s) kunnen infiltreren en zich ophopen in de hypothalamus, een hersenorgaan dat trek en honger regelt in het brein. Hoge concentraties EDC’s lijken bovendien een relatie te vertonen met het ontwikkelen van obesitas. In onderstaand interview gaat hij in op zijn promotieonderzoek.

Obesitas en diabetes type 2 zijn chronische ziekten die in de afgelopen decennia steeds vaker voorkomen. Deze toename wordt met name toegeschreven aan voeding en beweging. Echter, in dezelfde periode als waarin het aantal mensen met obesitas en diabetes type 2 zo is toegenomen, is de mensheid voor het eerst blootgesteld aan een grote verscheidenheid aan door de mens gemaakte stoffen (bekijk video 1).

Sommige van deze stoffen hebben de potentie om een interactie aan te gaan met het menselijk hormonale systeem. Deze stofjes worden ook wel ‘endocrine disrupting chemicals’ (EDCs) genoemd, wat vertaald kan worden naar hormoonverstorende chemicaliën. EDCs zoals parabenen, bisfenolen en ftalaten hebben met elkaar gemeen dat ze relatief snel uitgescheiden worden uit het lichaam, maar in een grote verscheidenheid van producten verwerkt zitten (bekijk video 2+3).

De studies die beschreven worden in het proefschrift lieten zien dat de blootstelling aan parabenen, bisfenolen en ftalaten in de Nederlandse populatie wijdverspreid en alomvattend is en over het algemeen is afgenomen in de afgelopen jaren. Een aantal van deze EDCs zijn in het menselijk brein aangetroffen (bekijk video 4).

Over Tom van der Meer

Tom van der Meer (1992) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarnaast heeft hij onderzoek gedaan aan de University of Pennsylvania en Harvard Medical School. Momenteel is hij werkzaam als arts niet in opleiding tot specialist op de afdeling Kindergeneeskunde van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De titel van zijn proefschrift luidt: Risk variables for the development of obesity and type 2 diabetes.

Video 1
Video 2
Video 3
Video 4

Deel dit bericht:

Search