Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Alle antipsychotica zorgen voor gewichtstoename

Alle antipsychotica zorgen voor gewichtstoename

Alle antipsychotica zorgen voor gewichtstoename

Dat mensen aankomen door het gebruik van antipsychotica is bekend. Uit een recente meta-analyse van ruim 400 studies blijkt dat alle antipsychotica zorgen voor gewichtstoename, ongeacht de diagnose. Het is dan ook weinig zinvol om vanwege de gewichtstoename over te stappen op een ander antipsychoticum.

Nieuw en switchen

In deze meta-analyse is gekeken naar de gewichtsverandering bij mensen die met antipsychotica startten en bij mensen die switchen naar een ander middel. In totaal zijn 404 artikelen beoordeeld waarvan 58 over antipsychotica naïeve patiënten. In deze groep zorgden alle antipsychotica voor gewichtstoename. In de groep mensen die switchte van medicatie zorgden de meeste antipsychotica ook voor gewichtstoename, hetzij iets milder, met uitzondering van amisulpride, aripiprazol en ziprasidon.

Leefstijladvies

Deze Maastrichtse studie maakt duidelijk dat gewichtstoename door antipsychotica bij álle groepen patiënten voorkomt, ongeacht de diagnose. De onderzoekers pleiten ervoor om tijdens de behandeling in te zetten op preventie in de vorm van leefstijladvies.

Bron: Bak M, et al. Antipsychotics result in more weight gain in antipsychotic naive patients than in patients after antipsychotic switch and weight gain is irrespective of psychiatric diagnosis: A meta-analysis. Plos One. Published: February 17, 2021. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0244944

Deel dit bericht:

Zoek