Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Waarom blijven Nederlanders zwaarder worden?

Waarom blijven Nederlanders zwaarder worden?

Nog steeds is bijna de helft van de Nederlanders van 20 jaar en ouder te zwaar. Dat is net zoveel als bij de invoering van het Nationaal Preventieakkoord in 2018. Het doel voor 2040 is dat niet 50 procent, maar nog maximaal 38 procent van de volwassen Nederlanders te zwaar is. Ondanks diverse goede initiatieven om dit te bereiken, lijkt het streefdoel nog ver weg. Hoe keren we het tij?

14 procent obees
De cijfers van het onderzoek van het CBS in samenwerking met het RIVM, het Trimbos-instituut en expertisecentrum Pharos liegen er niet om. In 2021 lag het aantal volwassenen met overgewicht nog steeds op 50 procent, terwijl 14 procent zelfs leed aan obesitas.

Serieus probleem
Dat overgewicht een serieus probleem is, mag duidelijk zijn. Overgewicht kan leiden tot ruim 200 andere ziektebeelden. Niet alleen diabetes type 2, maar ook hart- en vaatziekten, dertien vormen van kanker, depressie, gewrichtsklachten of een ernstiger beloop van infecties.

Meer preventie
Volgens prof. dr. Liesbeth van Rossum moet er meer gebeuren aan de preventiekant. In het Regeerakkoord staan goede dingen, zoals de suikertaks, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en btw-verlaging op groente en fruit. Maar de realisatie ervan blijkt moeilijk. Het gaat volgens experts jaren duren voor het zover is, áls het al lukt. Volgens hen moeten we versnellen, want het is vijf voor twaalf. Doen we niks, dan heeft in 2040 twee derde van de Nederlanders overgewicht.

De boodschap van Van Rossum is duidelijk. ‘Als we aan de voorkant meer aan preventie doen, hebben we veel meer kans op een gezonder Nederland.’

Deel dit bericht:

Zoek