Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Nieuwe pandemie: kinderen met obesitas

Nieuwe pandemie: kinderen met obesitas

Onderzoekers in Groot-Brittannië slaan alarm nu het aantal kinderen met obesitas het afgelopen jaar sterk is toegenomen. Volgens hen is het de grootste stijging in 15 jaar. Er lijkt een nieuwe pandemie aan te komen, mede doordat kinderen minder bewegen en minder naar buiten kunnen door de achtereenvolgende lockdowns. Hoe doorbreken we deze gezondheidscrisis?

Meer schermtijd

Een Amerikaanse studie liet een toename van de recreatieve schermtijd zien van bijna 4 uur per dag bij kinderen van 12-13 jaar tijdens de COVID-19-pandemie. De effecten van deze veranderingen in levensstijl zijn te zien in het  CDC Morbidity and Mortality Weekly Report: tijdens de pandemie nam de BMI twee keer zo snel toe bij Amerikaanse kinderen en adolescenten in de leeftijd van 2-19 jaar in vergelijking met daarvoor.

Diabetes en hart- en vaatziekten

Kinderen met overgewicht en obesitas hebben meer kans om ook volwassen leeftijd obesitas te houden. Uit een recente studie bleek dat de gemiddelde BMI tussen 1976 en 2018 was toegenomen bij 18-25-jarigen. Het percentage mensen met obesitas is sinds begin jaren tachtig bijna verdrievoudigd. Ook in ons land 14% veel te zwaar. Dit laat zien hoe de effecten doorwerken op de lange termijn. Bovendien ontwikkelen kinderen met obesitas al op jongere leeftijd vaker diabetes en hart- en vaatziekten dan kinderen met een gezond gewicht. Er is ook een verhoogd risico op kanker, vroegtijdig overlijden en invaliditeit op latere leeftijd.

Ongezonde gewoontes doorbreken

We kunnen allerlei interventies starten om gezondheidscomplicaties op korte en lange termijn te voorkomen, maar er is meer nodig. Hoe doorbreken we ongezonde voedingsgewoontes als de marketing voor ultrabewerkte voeding en drank nog steeds doorgaat en er nog geen suikertaks is? Ook de thuisomgeving, met een regelmatige maaltijdstructuur en een gezonde sfeer heeft veel invloed op het al dan niet ontwikkelen van ongezonde gewoontes.

Wereldwijde volksgezondheidscrisis

Wat de onderzoekers zorgelijk vinden, is dat overgewicht en obesitas ooit beschouwd werden als een probleem in landen en samenlevingen met een hoog inkomen, maar nu ook in rap tempo toenemen in landen met lage en middeninkomens.  In 2018 woonde bijna de helft van de kinderen jonger dan 5 jaar met overgewicht in Azië en een kwart in Afrika, waarbij het aantal in Afrika tussen 2000 en 2018 bijna 45% steeg. De afgelopen decennia was obesitas bij kinderen al een reden tot bezorgdheid, maar met de gevolgen van de pandemie en nationale lockdowns die het probleem lijken te verergeren, is het nu een wereldwijde volksgezondheidscrisis.

Bron: Editorial, Childhood obesity: a growing pandemic. The Lancet Diabetes & Endocrinology. December 02, 2021DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-8587(21)00314-4

Deel dit bericht:

Zoek