Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Ethnische achtergrond van invloed op riscobepaling op basis van BMI-waarden

Ethnische achtergrond van invloed op riscobepaling op basis van BMI-waarden

De BMI grenswaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE) gebruiken voor obesitas zijn niet voor alle ethische groepen geschikt. Als het gaat om obesitas en de daarbij komende risico’s op diabetes en hart- en vaatziekten werkt ‘one size fits all’ niet voor mensen met een zgn. BAME-achtergrond (Black Asian and Minority Ethnic). Dit blijkt uit grootschalig nieuw onderzoek.

In deze studie zijn gegevens geanalyseerd van bijna 1,5 miljoen mensen van 18 jaar en ouder zonder type 2-diabetes en met een BMI van 15,0–50,0 kg/m2 die tussen 1990 en 2018 geregistreerd stonden bij een huisartsenpraktijk in Engeland: 1333.816 blanken, 75.956 Zuid-Aziaten, 49.349 negroïde mensen, 10.934 Chinezen en 2.764 Arabieren. De onderzoekers gebruikten statistische modellen om te bevestigen of volwassenen uit de BAME-groepen een gelijkwaardig risico hadden op type 2-diabetes bij een lagere BMI dan de blanke Europese bevolking.

Onbewust risico
Gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht kwam type 2-diabetes net zo vaak voor bij een BMI van 30,0 kg/m2 in blanke populaties als bij lagere BMI-waarden in de BAME-populatie: 23,9 kg/m2 voor Zuid-Aziaten, 27,0 kg/m2 voor Chinezen, 28,2 kg/m2 voor de negroïde groepen en 26,8 kg/m2 voor de Arabische. Hoofdonderzoeker Dr. Rishi Caleyachetty van de universiteit van Warwick’: ‘Als arts maak ik me grote zorgen. Wanneer de huidige BMI-waarden voor BAME- niet op de juiste manier worden gewijzigd, zullen veel BAME-mensen onnodig door het net glippen, waardoor ze onbewust risico lopen op type 2-diabetes.’

Huidige richtlijnen
Momenteel houden de WHO en NICE beide een BMI-grenswaarde voor obesitas aan van 27,5 kg/m2 bij zowel Zuid-Aziatische als Chinese populaties. Vanaf deze BMI-waarde worden leefstijlinterventies gestart. Waar blanke populaties vanaf een BMI van 30 kg/m2 risico lopen op het ontwikkelen van type 2-diabetes, blijkt dat voor mensen met een Zuid-Aziatische achtergrond al het geval bij een BMI van 23,9 kg/m2. Veel lager dan wat de WHO en NICE nu aanhouden.
Een belangrijke uitkomst van dit onderzoek is dat BAME-mensen uit Engeland voorgelicht moeten worden over wat hun BMI-waarde zegt over hun risico op type 2-diabetes. De onderzoekers hopen dat deze studie de start is van een herziening van het huidige BMI-beleid in het Verenigd Koninkrijk voor BAME-mensen.

Bron: Rishi Caleyachetty et al. Ethnicity-specific BMI cutoffs for obesity based on type 2 diabetes risk in England: a population-based cohort study. Lancet Diabetes Endocrinol 2021 Published Online May 11, 2021 https://doi.org/10.1016/S2213-8587(21)00088-7

Commentaar
In een commentaar in The Lancet benadrukken Cummings en Francesco de zeer grote omvang van de studie. Beperkende factor is dat alleen is gekeken naar de BMI-grenswaarden en het daaraan gerelateerde risico op type 2-diabetes en naar niet andere gerelateerde comorbiditeiten, het risico op hart- en vaatziekten, kanker of overlijden. Desondanks heeft de studie belangrijke implicaties. Bij de screening en preventie van type 2-diabetes moet dus bij de verschillende etnische groepen anders worden gekeken naar de BMI-waarden voor obesitas en het daaraan gerelateerde risico op diabetes. Het onderzoek laat ook zien dat strikte BMI-waarden niet gebruikt kunnen worden als zelfstandige criteria voor behandelingen van obesitas, zoals bariatrische chirurgie. Zorgverzekeraars houden vaak rigide BMI-waarden aan voor de vergoeding van behandelingen. Dit lijkt discriminerend voor niet-blanke bevolkingsgroepen.

Lees het volledige commentaar hier

Deel dit bericht:

Zoek