Voor het eerst toont een wetenschappelijke studie aan dat een voedingsadvies dat is afgestemd op iemands persoonlijke stofwisseling, meer effect heeft dan algemene voedingsadviezen. De ‘stofwisselingtypes’ zijn bepaald met een eenvoudige test.
In het onderzoek volgden 242 deelnemers een voedingsprogramma van drie maanden dat was aangepast aan hun persoonlijke stofwisseling. De deelnemers hadden overgewicht (BMI boven 25 kg/m2) en verstoringen in de stofwisseling, maar nog geen diabetes of hart- en vaatziekten. Zij werden ingedeeld in twee groepen op basis van een glucosetolerantietest. Voor en na het voedingsprogramma werden de glucose- en vetstofwisseling en de gevoeligheid voor het hormoon insuline gemeten. Insuline speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de suikerstofwisseling.
Insulinewerking
Mensen die minder gevoelig waren voor de werking van insuline in de spieren bleken meer baat te hebben bij voeding met relatief veel eiwitten en voedingsvezels en weinig vet. De deelnemers met een verminderde werking van insuline in de lever hadden meer baat bij een voeding met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De onderzoekers zagen dat de insulinewerking met een persoonlijk voedingsadvies 20 procent meer verbeterde dan met algemene voedingsadviezen die ook voldoen aan de richtlijn Gezonde Voeding.
Effectievere voedingsinterventies
Volgens hoogleraar humane biologie Ellen Blaak van het Maastricht UMC+ zijn de onderzoeksresultaten een belangrijke stap richting effectievere voedingsinterventies die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en voorkomen van chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. ‘In vervolgonderzoek willen we meer stofwisselingsprofielen bepalen en ook nader onderzoek doen naar hoe die profielen beïnvloed kunnen worden met voedings- en leefstijlinterventies. Ook zullen de tests die deze stofwisselingeigenschappen meten verder ontwikkeld moeten worden. Mogelijk zelfs tot een eenvoudige diagnostische test of een zelftest.’
Gezondheidshandtekening
Lukt dit, dan zouden mensen op de langere termijn op basis van hun eigen gezondheidshandtekening meer persoonlijke voedingsbegeleiding kunnen krijgen of zelf voedingskeuzes kunnen maken, die hun gezondheid verbeteren en chronische ziekten voorkomen.
De studie is uitgevoerd door TiFN, een samenwerkingsverband van het Maastricht UMC+, Wageningen University & Research en diverse kennisinstellingen en bedrijven in de voedingsindustrie.
De resultaten van het onderzoek zijn op januari gepubliceerd in Cell Metabolism.
In deze audio hoor je hoogleraar humane biologie Ellen Blaak van het Maastricht UMC+.