Deze website is uitsluitend bedoeld voor zorgprofessionals.

Rollenspellen – het gesprek aangaan over (over)gewicht

Rollenspellen – het gesprek aangaan over (over)gewicht

Het bespreken van overgewicht of obesitas met een patiënt kan een gevoelig onderwerp zijn. Toch is het niet verstandig het onderwerp om die reden te laten rusten, want op korte of lange termijn kan het leiden tot andere gezondheidsproblemen en een slechtere kwaliteit van leven. Overgewicht en obesitas bespreekbaar maken vraagt een empathische, motiverende en niet-stigmatiserende houding. Als dat lukt, is de kans groot dat je met de patiënt het gesprek hierover kan aangaan. Dan kan er een opening ontstaan om de gewenste leefstijlverandering in gang te zetten en eventuele barrières hierbij weg te nemen.

Het gesprek aangaan over overgewicht


Carla heeft last van haar knie, is al bij de fysiotherapeut geweest maar dat heeft niet geholpen. Ze wil graag doorverwezen worden om meer onderzoek te laten doen naar wat er mis is. Carla heeft ook ernstig overgewicht en de hulpverlener gaat hier het gesprek over aan.

Voorlichting geven over de GLI


Marijke komt bij de huisarts, ze wil heel graag (veel) afvallen nadat ze erg geschrokken is van het hartinfarct van haar zus. Kan de dokter haar hierbij helpen? De huisarts geeft uitleg over de gezondheidsvoordelen van (niet per se heel veel) afvallen en informeert Marijke over de GLI.

Patiënt doorverwijzen naar de GLI – hoe moet het niet?


Anneke komt op advies van de bedrijfsarts bij de huisarts. Ze moet afvallen. De huisarts vertelt haar direct dat ze inderdaad ‘te dik’ is.

Hulpmiddelen

Met medewerking van: Yneke Kootstra, leefstijlcoach en voedingskundige en Françoise Langens, huisarts

Deel dit bericht:

Search